lördag 8 november 2014

Pyramiden - den nedlagda ryska kolgruvestaden

30 september.
Idag var det dags åka på båtutflykt till Pyramiden som ligger i de inre delarna av Isfjorden.

Klockan åtta åkte båten iväg efter att bussar hade hämtat upp alla deltagare på turen. Fyra timmar tog det att komma dit, men båtresan var fin med alla vyer runt om fjorden. Före Pyramiden svängde båten förbi Skansdalen där det fanns fina berg och en övergiven båt.

På väg in mot Pyramiden blev det en fin utsikt över Nordenskiöldbreen.


Pyramiden övergavs så sent som 1998 när det blev för dålig lönsamhet på kolgruveverksamheten. Fortfarande bor det en del folk kvar som bl.a. guidar turisterna. En buss tog oss upp de 500 meterna till monumentet, där vandringen startade. Det var en annorlunda syn att se de moderna flervåningshusen blandat med äldre hus i det arktiska landskapet. Vandringen tog oss också in till det övergivna allaktivitetshuset bakom Leninstatyn.
 Monumentet, guiden och stenkolsvagnen som de regelbundet får fylla på med stenkol

Moderna bostäder
Helikopterstationen

 Några bilder från allaktivitetshuset bakom Leninstatyn

Nyinflyttad fjällräv
Vy ned mot tretåiga måskolonin
Måsskrapa

En av höjdpunkterna på båtturen var hemvägen, dels besöktes Nordenskiöldsbreen, men bilder på annan glaciär får ni se senare. Vi åkte också förbi fantastiska bergsformationer i Brisingefjellet.
LunnefåglarBrisingefjellet

 

Om man stod på exakt rätt ställe på båten, där stormfåglarna hittade en perfekt uppvind, så kunde det bli snygga "fågel i landskapsbilder" med bara 70 mm brännvidd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar