måndag 10 november 2014

Kajakpaddlingen som blev något helt annat

Svalbard, 31 september.

Vår kanadesiske guide kom och hämtade oss och vi åkte ned till kajakstationen. Hon var lite fundersam över vårt val av utflykt. Det var tänkt en paddlingstur över Adventfjorden och sedan bestigning av Hiorthfjellet och tillbaka. Det hade kommit nysnö uppe i bergen och då hela rasbranten upp till toppen var full av hala block så skulle det bli väldigt svårt.

Vi hade redan innan funderat på vad vi hade gett oss in på. - Skulle vi klara paddlingen och sedan bestigning och paddling tillbaka? Armmusklerna jag har var ju inte mycket att komma med. Vi valde efter guidens tips istället att vandra över två glaciärer och bestiga två andra bergstoppar. Vägen upp till Trollsteinen bestod mest av fint grus och skulle bli lättare att gå i i nysnö.

Därför var vi åter tillbaka till Nybyen där vi bodde och rustade snabbt om oss med mer kameragrejor. Vandringen började alldeles bakom husknute.

Heldagsvandringen började upp i dalen mot Larsbreen, korsande av Larsbreen, upp till Trollsteinen 850 m ö h, tillbaka ned över Larsbreen och vidare ut på bergryggen Sarkofagen, en utsiktspunkt över Longyearbyen, därefter tillbaka upp en bit i bergen och sedan nedstigning till Longyearbreen och tillbaka hem.

Det blev ett oförglömligt besök uppe i ett mäktigt fjällandskap i vinterskrud och vackert ljus

Dalen vi kom upp i. Det ursprungliga målet Hiorthfjellet i bakgrunden.

En annan vandringsgrupp över Larsbreen

Mats och guiden på väg framåt i snödrev

På väg upp mot Trollsteinen

Vy åt väster

Blomningssäsongen är över

Utsikt på väg att försvinna

Nära fikaplatsen alldeles nedan Trollsteinen 850 m.ö.h.

På väg nedåt igen

Vy åt öster

Moderna ting i fjällvärlden

Ut mot Sarkofagen

Ljusspel över Lars Hiertafjellet

Två stolta vandrare på Sarkofagen 500 m.ö.h

In mot Longyearbreen

Nybakade snörullar på Longyearbreen

1 kommentar: